Word nu lid
Sectornieuws

Een strenge, maar rechtvaardige mentor

17 april 2024

image_123650291-4

Flutura Vanderhaegen ontvluchtte op 9-jarige leeftijd de oorlog in haar geboorteland Kosovo. In België groeide ze uit tot een succesvolle kapster en onderneemster. Ze runt haar eigen zaak Flu Hair & Make-up in het Oost-Vlaamse Burst (Erpe-Mere), dat ze onlangs uitbreidde met een schoonheidsafdeling. We brachten haar een bezoekje.

 

Flutura zat in het derde leerjaar toen ze moest vluchten voor de oorlog in haar thuisland. In België studeerde ze voor kapster, een keuze die ze zich nog geen moment heeft beklaagd. Nadat ze haar diploma behaalde, ging ze aan de slag als kapster aan huis. Negen jaar geleden zette ze de stap om een salon te openen. Flutura Vanderhaegen: “Ondertussen werk ik met een team van 4 medewerkers. Sinds februari hebben we het kapsalon uitgebreid met een schoonheidssalon. Dat idee ontstond omdat ik mijn klanten een totaalconcept wou bieden. We doen ook massages, gelaatsverzorging … Onze klanten – vrouwen, mannen en kinderen – moeten zich top voelen als ze hier naar buiten gaan. We organiseren ook workshops voor onze klanten, waar ze bijv. leren hoe ze zichzelf kunnen opmaken.”

 

Fan van duaal

Een rode draad doorheen de geschiedenis van het salon zijn de duale leerlingen die hier werkervaring opdoen. Flutura Vanderhaegen gelooft als mentor heel hard in het concept. “Het biedt voordelen voor alle betrokken partijen. Het heeft me de kans gegeven om mijn salon uit te breiden toen het nog een eenmanszaak was. Als je alleen in je salon staat, heb je niet veel manoeuvreerruimte. Door de hulp van mijn duale leerlingen kwam er ruimte om uit te breiden en meer klanten te aanvaarden. Dat is heel belangrijk geweest in de evolutie van het salon. Voor kappers die alleen werken, kan de hulp van een duale leerling een immens verschil betekenen qua workload. Maar eigenlijk geldt dit voor elke zaak. Je kan je leerling opleiden om bepaalde kappershandelingen over te nemen. Je moet geen duale leerlingen aannemen om ze te laten vegen, hé. Laat ze dingen uitproberen en stuur ze bij. Als je het als begeleider goed aanpakt, groeien ze al snel uit tot een volwaardige medewerker van je salon. Je moet wel een beetje investeren, en bijv. de tijd nemen om uitleg te geven, maar het is zeker de moeite waard. De eindbalans is altijd heel positief.”

 

Streng maar rechtvaardig

Niet alleen voor het salon zelf biedt duaal leren voordelen, ook de leerling vaart er wel bij. Flutura Vanderhaegen: “Het geeft je als mentor de kans om je kennis te delen met jongeren en je helpt er de sector mee vooruit. Een kappersleerling kan niet alles leren op school. Je moet tijd doorbrengen in het salon om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. De praktijk is heel anders dan de schoolbanken. Denk maar aan het sociale aspect. Hier leer je hoe je met mensen omgaat. Ook daar besteed ik aandacht aan. Ik ben wel een vrij strenge mentor. (lacht) Als ik iets zie of hoor wat ik niet oké vind, spreek ik er de leerling meteen op aan. En dat appreciëren ze, want iedereen vertrekt hier met een positief gevoel op het einde van de stage.”

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314