Word nu lid
FEBELHAIR-PART 02-KLEUR-©JORN URBAIN-6

Febelhair is er voor jou

Febelhair informeert, adviseert en verdedigt de belangen van alle Belgische kappers. Zo wil het hun welzijn bevorderen en ervoor zorgen dat ze zich op hun zaak kunnen concentreren.

Word nu lid

De enige ministerieel erkende beroepsfederatie voor kappers

Wij zijn de enige ministerieel erkende beroepsfederatie voor kappers in het paritair comité 314. Naast het verdedigen van de belangen van de kappers op alle onderhandelingsniveaus, zijn we onder meer actief op vlak van opleidingen, onderwijs, preventie en welzijn.

Dankzij onze nauwe samenwerking met UNIZO/UCM is onze dienstverlening bovendien bijzonder uitgebreid. Onze leden kunnen gebruikmaken van alle diensten van het ondernemingsnetwerk alsook genieten van talloze voordelen bij onze partners.

Onze visie, missie en waarden

FEBELHAIR-PART 01-KLEUR_©JORN URBAIN-83

Helping professional hairdressers forward

Binnen de visie van Febelhair is de huidige hoedanigheid van de kapper enorm geëvolueerd. De kapper is in de eerste plaats een vakman met passie. Dit met echter één doel voor ogen, namelijk de klanten zich goed laten voelen.

In de hedendaagse economische, sociale en maatschappelijke context heeft de kapper meer ondersteuning nodig om zijn/haar doel te bereiken. Het volstaat niet meer om enkel met talent en vaardigheden een succesvol kapper te zijn.

FEBELHAIR-PART 02-KLEUR-©JORN URBAIN-15

Onze missie

Als federatie zorgen we voor ondersteuning bij alle facetten van het kappersberoep. Dat doen we aan de hand van:

 

 • Opleiding en onderwijs
 • Sectoraal relanceplan
 • Invloed op Europees niveau
 • Sector & informatie
 • Events
 • Vertegenwoordiging in officiële instanties en verdediging van de werkgeversbelangen in het Paritair Comité
FEBELHAIR-PART 02-KLEUR-©JORN URBAIN-57

Onze waarden

In alles wat Febelhair onderneemt, staan deze waarden voorop:

 • respect
 • passie voor het kappersvak
 • toegankelijkheid
 • open huis
 • partnership
 • professionalisme
 • inspiratie
 • ondersteuning

Enkele van onze realisaties

Maart 2023: Energiepremie voor werkgevers

dropdown image

Maart 2023: de energiepremie voor werkgevers wordt ontwikkeld door Febelhair in samenwerking met het Fonds voor Bestaanszekerheid PC 314. Per voltijds equivalent wordt een premie van € 200 toegekend, om het hoofd te bieden aan de energiecrisis die de sector treft.

Meer dan 1000 bezoeken door duale consulenten

dropdown image

Wist je dat de duale consulenten jaarlijks 1.000 kappers in Vlaanderen en Brussel bezoeken in functie van duaal leren? Tijdens dit bezoek wordt de kapper geïnformeerd over duaal leren en krijgt hij een antwoord op al zijn vragen.

December 2021: Febelhair onderhandelt een coronapremie voor werkgevers

dropdown image

December 2021: Febelhair onderhandelt een coronapremie voor werkgevers. Voor elk VTE wordt een ondersteuning van € 425 terugbetaald op basis van de uitgaven voor preventiemateriaal in het kader van de COVID-19-crisis.

Januari 2018-2019-2020: Febelhair organiseert The Hair Games

dropdown image

Januari 2018-2019-2020: Febelhair (dan nog Coiffure.org) organiseert The Hair Games, een tweedaags event dat volledig in het teken staat van de kapper. Op het programma: tal van wedstrijden, inspirerende talks en spetterende shows. Er kan genetwerkt worden op de beurs en als klap op de vuurpijl wordt de Hairdresser of the Year bekroond. Aansluitend is er een Europees congres met aandacht voor belangrijke topics zoals de nieuwe duurzaamheidstrends.

September 2017: ontwikkeling van mentoropleiding op maat van kappers in het kader van duaal leren

dropdown image

September 2017: Febelhair ontwikkelt in het kader van duaal leren een mentoropleiding op maat van de kappers én zorgt ervoor dat haar leden de opleiding gratis kunnen volgen. Sindsdien is het verplicht de mentoropleiding te volgen indien je een erkenning wil krijgen als leerwerkplek in Vlaanderen.

Juni 2016: Febelhair neemt het secretariaat van Coiffure EU op zich

dropdown image

Juni 2016: Febelhair neemt het secretariaat van Coiffure EU op zich en zet zich mee in voor de sector op Europees niveau.

2016: Febelhair tekent in op het proefproject om het concept duaal leren ‘Schoolbank op de werkplek’ in de praktijk uit te werken.

dropdown image

2016: Febelhair tekent in op het proefproject om het concept duaal leren ‘Schoolbank op de werkplek’ in de praktijk uit te werken. Zo wil het investeren in de kwaliteit van de toekomstige werknemers. In zeven studierichtingen in een selectie van scholen wordt het volledige concept duaal leren toegepast. Het is meteen een succes in onze sector en inmiddels zijn we in vergelijking met andere sectoren nog steeds één van de koplopers binnen duaal leren.

Het Febelhair team

FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-14
Charles-Antoine Huybrechts
Voorzitter
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-8
Patrick Dumont
Ondervoorzitter en schatbewaarder
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-10
Guy De Wilder
Gedelegeerd Bestuurder
Mehdi
Mehdi Vanderhaeghen
Bestuurder
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-16
Annelies Vanwelden
Communicatie en events
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-18
Valérie Geeurickx
Education
No-Image-Placeholder.svg
Orianne Keto Ekowa
Ledenbeheer en administratie
Barbara
Barbara Meys
Consultante sectorielle enseignement
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-6
Marie-Laure Ciekala
Consultante sectorielle alternance
Gaëlle
Gaëlle Dellaert
Sectorconsulent duaal leren
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-2
Gill Fieu
Sectorconsulent duaal leren
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-12
Jade Delmeiren
Sectorconsulent duaal leren
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-22
An Peeters
Sectorconsulent arbeidsmarkt
FEBELHAIR - 13 STUDIOPORTRETTEN_©JORN URBAIN-26
Celeste Deforche
Sectorconsulent onderwijs

Onze werkdomeinen

Febelhair is actief in volgende werkdomeinen

Vorming

dropdown image

Permanente opleiding en bijscholing zijn van levensbelang voor wie wil evolueren in het kappersberoep. In ons beroep spelen nieuwe trends, innoverende technieken en producten namelijk een bepalende rol. Met Febelhair Academy bieden we een opleidingsprogramma aan op maat van de sector. Dit doen we voor werkgevers en werknemers, studenten en leerkrachten. Het aanbod is regionaal verspreid en betaalbaar.

Sectorinformatie

dropdown image

Nieuwe wetten, regels en cao’s? Sociale, juridische of economische informatie? Events of nieuwe projecten? Dankzij Febelhair blijf je op de hoogte.

Events

dropdown image

Febelhair engageert zich voor verschillende events, als organisator of als ondersteunende partner: Young Hairdressers Trophy, WorldSkills, Joico School Contest, Startersdagen …

Onderwijs

dropdown image

Er zijn verschillende onderwijsverstrekkers die de kappers van de toekomst een opleiding aanbieden. Febelhair waakt erover dat de kwaliteit van alle kappersopleidingen afgestemd is op de realiteit en op de noden van de sector.

Media partnerships voor industrie en leveranciers

Febelhair informeert, adviseert en verdedigt de belangen van alle Belgische kappers met als doel ervoor te zorgen dat zij zich goed voelen en zich kunnen concentreren op hun zaak.

Wij zijn de enige ministerieel erkende beroepsfederatie voor kappers in het paritair comité 314. Naast het verdedigen van de belangen van de kappers op alle onderhandelingsniveaus, zijn we onder meer actief op vlak van opleidingen, onderwijs, preventie en welzijn.

Wil jij jouw merk of product in product in de kijker zetten bij de kapper? Maak dan gebruik van onze offline en online media formules.

Meer info voor partners

Coiffure EU

coiffure.eu

Coiffure EU is de Europese vereniging van werkgeversorganisaties in de kapperssector.

Ze werd in 1988 opgericht in Leuven en vertegenwoordigt vandaag niet minder dan twintig Europese landen. Ook België, dat van bij de oprichting ijvert voor een Europees beleid, wil de samenwerking op Europees vlak stimuleren.

 

Coiffure EU heeft een welomschreven doel. De organisatie verdedigt de belangen van haar leden in de sector en treedt hierbij op als overkoepelend orgaan. Coiffure EU biedt niet alleen een discussieplatform voor beroepsgerelateerde onderwerpen die relevant zijn in de deelnemende EU-landen, maar bevordert ook de economische en werkrelaties tussen haar leden. Daarnaast biedt Coiffure EU de Europese kapperssector een stem in de Europese Unie en de EFTA (European Free Trade Association). Ook de sociale dialoog met de sociale partners is een belangrijk aandachtspunt.

 

Febelhair is lid van Coiffure EU. Via dit lidmaatschap geven we de Belgische kapperssector een stem in de debatten op Europees niveau.

QFOR-Kwaliteitslabel

Sinds december 2014 is Febelhair de trotse eigenaar van het Qfor-kwaliteitslabel. Dit label is voor onze federatie een instrument voor de interne kwaliteitszorg, dat zicht biedt op onze interne processen. Omdat we dit label behaalden, kan je ook de komende vier jaar genieten van de kmo-portefeuille bij een aantal van onze opleidingen.

Meer info over QFOR

Onze partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314