Word nu lid
Events

Mélusine

4 oktober 2023

Mélusine

Belgische kapster Mélusine Simon scoort op EuroSkills Gdańsk

Mélusine Simon verdedigde onlangs de Belgische kapperskleuren op EuroSkills. Het prestigieuze Europese kampioenschap voor beroepen had dit jaar plaats in het Poolse Gdańsk. Mélusine eindigde op een verdienstelijke 6de plaats op 21 deelnemers. Ze nam dan ook een medaille van uitmuntendheid mee naar huis. Wij vroegen de getalenteerde kapster uit Etterbeek hoe ze terugkijkt op dit avontuur. Want EuroSkills was slechts de apotheose van een lang en boeiend traject.

 

Ben je blij met je zesde plek?

Mélusine Simon: “Zeker en vast. Het is een eerlijk resultaat en ook wel een beetje de plek die ik verwacht had. Ik ben er best trots op.”

 

Het verhaal begon voor jou meer dan een jaar geleden, toen je het Belgisch kampioenschap voor beroepen won. Niet veel later werd je geselecteerd om ons land te vertegenwoordigen op EuroSkills. Wat zal je het meest bijblijven van deze bijzondere ervaring?

Mélusine Simon: “Dan denk ik in de eerst plaats aan het volledige opleidingstraject dat ik mocht volgen. Ook de omkadering en de steun die ik de kreeg tijdens die voorbereiding waren onvergetelijk. De opleiders van Febelhair die me begeleidden - Thomas Laslo, Loredana Danese, Robert Van Dongen en Teresa Lupo - hebben me een pak kennis bijgebracht. Ik ben hen en Febelhair eeuwig dankbaar voor alles wat ze voor me gedaan hebben!”

 

Het was wellicht een heel intensieve periode?

Mélusine Simon: “Dat kan je wel zeggen! Ik volgde één keer per week training in het vormingscentrum van Coach in Vorst. Maar ik kreeg daar ook allerlei opdrachten mee voor tijdens de week. Daar moest ik dan foto’s van doorsturen. Daarnaast had ik ook nog mijn job in het salon én gaf ik zelf opleidingen voor mijn werkgever, Sanké. Het was dus best een pittige periode. Mijn coaches raadden me aan om niet té veel bij te trainen thuis, om niet oververmoeid te geraken. Wijze raad! Maar tegelijkertijd was mijn drive om bij te leren en te trainen voor de competitie zodanig groot dat mijn energie bijna onuitputtelijk was. Ik ervaarde het dus niet altijd als heel belastend. Maar achteraf gezien was het wel een goede zaak dat ze me een beetje probeerden in te tomen.”

 

Wat vind je het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens dit traject?

Mélusine Simon: “Ik heb veel bijgeleerd over opsteekkapsels. Ik wist daar heel weinig over, dus dat was mooi meegenomen. Verder heb ik mijn algemene technische kennis kunnen perfectioneren. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ik een persoonlijke toets kan geven aan mijn werk. Los daarvan heeft deze hele ervaring me nogmaals duidelijk gemaakt hoeveel ik van mijn job houd. Én ik heb het gevoel dat ik veel rijper geworden ben door dit allemaal mee te maken.”

 

Hoe beviel de competitie in Polen? Niet te veel stress gehad?

Mélusine Simon: “Er kwam best wel wat stress bij kijken, ja. De proeven hadden plaats in België, met mensen die je kent. Dit was een heel ander paar mouwen. Je kent de andere deelnemers nauwelijks, je hebt geen idee wat hun niveau is. Het is allemaal nogal indrukwekkend. Er was dus zeker meer stress en druk. Gelukkig hadden ik en de Belgische deelnemers uit de andere beroepscategorieën lessen gekregen over stress management, mental coaching en dat soort zaken. Heel interessant én het zorgde ervoor dat we een heel hecht team vormden toen we naar Polen afzakten. Mocht er een competitie geweest zijn voor teamgeest, hadden we zeker goud behaald. (lacht)”

 

Hoe zie je jouw toekomst?

Mélusine Simon: “Ik zou graag les geven in scholen en de jongeren bijbrengen wat voor een mooi beroep wij hebben. Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector. Op langere termijn zou ik graag ooit mijn eigen salon runnen.”

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314