Word nu lid
Sectornieuws

Krullen en meer

10 juni 2024

IMG_0170

Sedert 2020 runt Tracy De Smet salon Baws Hair in Ronse. Geen salon van dertien in een dozijn, want Baws Hair is gespecialiseerd in krullen. En dat is een niche waaraan op de Belgische kappersmarkt nog altijd een nijpend gebrek is. Uitbaatster Tracy De Smet wil daar verandering in brengen.

 

Toen Tracy haar salon opende, knipte ze er alle soorten haar. Maar al vlug begon het krullenverhaal zijn eigen leven te leiden en kwamen er steeds meer klanten met krullen over de vloer. Tracy De Smet: “Dat gebeurde puur op basis van mond-aan-mondreclame. Opeens stond ik bekend als krullenkapper. (lacht) Die ‘specialisatie’ is dus op organische wijze gegroeid. Een focus die er wel al vanaf dag één was, is de nadruk op gezond haar. Dat heeft ook op esthetisch vlak positieve gevolgen. Gezonde krullen vallen bijvoorbeeld mooier. Ook het educatieve aspect is belangrijk voor ons. We leren onze klanten hoe ze met hun krullen moeten omgaan. Met een haaranalyse bepalen we welke soort krullen en haar een klant heeft. Op basis daarvan geven we een document mee met een lijstje van de juiste producten die ze nodig hebben, de juiste routines … Een totaalpakket, eigenlijk. We merken dat de klanten deze begeleiding weten te waarderen.”

 

Meer aandacht

Tracy is ervan overtuigd dat er in de opleidingen meer aandacht moet komen voor krullen. “Tijdens mijn eigen opleiding als kapper viel het me op dat krullen niet echt aan bod kwamen. Als ze terloops toch even ter sprake kwamen, kregen we bovendien vaak foute info,” zegt ze daarover. “Ik heb dan maar zelf gezocht naar meer informatie en heb mezelf op die manier de basis aangeleerd. Nadien heb ik me bijgeschoold in Nederland en Parijs. In België is er jammer genoeg nog niet zo veel aandacht voor krullen. Bovendien schort het soms nog wat aan het niveau van de krullenkappers, die vaak geen echte kappersopleiding gehad hebben. Velen kunnen wel knippen maar hebben bijvoorbeeld weinig kennis over kleuringen. Daarnaast zijn er ook kappers die denken dat ze met krullen kunnen omgaan, maar is dat eigenlijk niet zo. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel. Nu, ik heb wel de indruk dat er stilaan meer aandacht komt voor krullen. Dat is goed nieuws. Het maakt alleszins duidelijk dat er vraag naar is. Dat is stap één.”

 

De juiste skills

Een degelijke opleiding kan misschien ook iets verhelpen aan het tekort aan krullenkappers in België. Tracy De Smet: “Als je weet dat onze klanten gemiddeld een uur rijden naar ons salon bij gebrek aan alternatieven dichter bij huis, dan weet je genoeg. We krijgen ook vaak de vraag van kappers zelf om cursussen te geven. Daarom starten wij binnenkort met een uitgebreide opleiding waarin krullen centraal staan, want de sector heeft echt wel nood aan mensen die over de juiste skills beschikken.”

 

Een nieuwe afdeling

Baws Hair wil zich echter niet beperken tot krullenkapsels. Binnenkort opent het salon ook een afdeling voor straight hair. Tracy De Smet: “Ik heb daar zelf ervaring mee – zoals gezegd was ik in de beginjaren van mijn salon niet gespecialiseerd in krullen – en mijn twee teamgenoten hebben zelf ook jarenlang steil haar geknipt. Ik vind het een beetje jammer dat ze al die kennis en dat talent niet optimaal kunnen benutten als we enkel krullenkapsels blijven doen. Ook hier willen we de nadruk leggen op gezond haar, net zoals bij de krullenkapsels.” To be continued!