Word nu lid
Sectornieuws

Genderneutraal geknipt

20 mei 2024

SoulStudio Morgane Hendrickx-90

Morgane Hendrickx is al sinds 2009 actief in de kapperssector. Na haar driejarige kappersopleiding in België trok ze naar Londen, waar ze een training volgde bij Aveda. Terug in eigen land opende ze in 2017 salon Dosha met haar vriend, die colorist is. In 2020 verhuisde de zaak naar een nieuw pand, waar ook het beautysalon van Morganes mama onderdak vond. Wij trokken naar het centrum van Gent voor een boeiende babbel.

 

Typerend voor het salon van Morgane zijn de genderneutrale tarieven die er gehanteerd worden. Dat is momenteel een hot topic, maar in Dosha zijn ze al jaren een realiteit. Morgane Hendrickx: “Onze prijzen zijn niet gebaseerd op gender, maar op tijd. We hanteren een vaste uurprijs, afhankelijk van de ervaring van de kapper. Onze tijd is dus niet duurder bij vrouwen of goedkoper bij mannen. In ons tarief is alles inbegrepen wat we binnen dat uur presteren. Er komen geen extra’s bij, ongeacht de behandeling of de al dan niet gebruikte producten. De klant betaalt dus niet voor een specifieke dienst, maar wel voor onze tijd, ervaring en expertise.”

 

Geen verrassingen

Een groot voordeel van deze werkwijze is de duidelijkheid voor de klanten. Morgane Hendrickx: “Ze weten exact waar ze aan toe zijn. Klanten vinden het absoluut niet leuk als er onaangename verrassingen uit de bus vallen: bijbetalen voor een conditioner, een brushing … Elke boeking gebeurt sowieso in blokken van minimum een uur. We plannen voor elke nieuwe klant een voorafgaand – en vrijblijvend – consultatiegesprek. Dat geeft ons de kans om in te schatten hoeveel tijd we nodig hebben én om dat duidelijk te communiceren naar de klant toe. Zo vermijden we verrassingen voor beide partijen en garanderen we het vlotte verloop in het salon.”

 

De goedkopere barbershop

Morgane vindt het alleszins een goede zaak dat de genderkwestie momenteel zoveel aandacht krijgt. “Het is broodnodig,” zegt ze. “Op het moment dat wij ons salon openden in 2017, hanteerden we ook nog geen neutrale prijzen. Maar dat wrong al van meet af aan. Waarom is mijn tijd minder waard als ik een man knip en waarom zou ik, als ik volgeboekt ben, mijn agenda vullen met mannen en kinderen als ik meer verdien aan vrouwen? Ik vond dat absurd. Nu, de klassieke à la carte-menu’s in de salons zijn in principe ook gebaseerd op tijd. Ze gaan uit van het principe dat je minder tijd besteedt aan het knippen van een man. Dat dateert nog uit de tijd dat je aparte salons had voor mannen en vrouwen. Toen salons mannen én vrouwen begonnen te knippen, besloot men om minder te vragen voor mannen omdat men ervan uitging dat die nooit dezelfde prijzen zouden willen betalen als vrouwen. Men was bang dat ze naar de goedkopere barbershop om de hoek zouden trekken als de prijs te hoog lag.”

 

Hogere verwachtingen

Het gevolg van het feit dat kappers minder verdienden aan mannen, was dat ze een kortere behandeling kregen. Ze kregen dus niet dezelfde aandacht en service. Ondertussen is er echter veel veranderd. Morgane Hendrickx: “Er zijn zeker nog mannen die op tien minuten met de tondeuse willen geknipt worden. Maar heel veel mannen verwachten meer van een kappersbezoek. Veel salons spelen daarop in en hebben geïnvesteerd in extra kwaliteit. Toch blijven ze die korting geven aan mannen, omdat ze denken dat ze er niet voor willen betalen. Met andere woorden: veel salons verliezen geld door mannen te knippen!”

 

Hustle culture

Daarom breekt Morgane een lans voor gelijke prijzen voor iedereen. “Zelfs als je enkele klanten verliest door die hogere prijs voor mannen, kan het nog altijd winstgevend zijn. Je zal misschien ook iets minder hard moeten werken en een betere work-life balance creëren voor jezelf. Veel kappers gaan jammer genoeg nog altijd mee in de hustle culture. Daarbij vergeten ze zichzelf, met vaak mentale en fysieke problemen tot gevolg. Hoe meer kappers op basis van tijd werken, hoe meer de klant onze tijd zal respecteren. Laatkomers verliezen een stukje van hun tijd en zullen er dus twee keer over nadenken. Iedereen werkt en tarifeert natuurlijk op de manier die hij of zij verkiest, maar voor ons werkt deze formule perfect.”

 

Copyright coverfoto: Christine Smeyers - Soul Studio