Word nu lid
Sectornieuws

Eerst hulp bij haarverlies: meer opties dan je denkt!

12 februari 2024

laurent-mattis

Als kapper werd je ongetwijfeld al geconfronteerd met haarverlies bij je klanten. Het is niet altijd evident om daar op de juiste manier op te reageren. Toch is dat uiterst belangrijk, want haarverlies kan een grote psychologische impact hebben.

 

We staken ons licht op bij Laurent Mattiss, die al 33 jaar kapsalon Mattiss in Bonheiden uitbaat. Naast het kapsalon staat hij ook aan het hoofd van Xtra Hair, dat gespecialiseerd is in pruiken en haaraanvullingen. Hij wijst op de verschillende, maar vaak nog weinig bekende, mogelijkheden voor de kapper die te maken krijgt met haarverlies bij klanten. Laurent Mattiss: “Als kapper zijn we vaak de eersten die haarverlies opmerken of de vertrouwenspersoon aan wie de mensen hun probleem vertellen. Net omdat de gevolgen op persoonlijk vlak zo groot zijn, is het belangrijk dat je dit als kapper serieus neemt. Veel mensen geraken erdoor in sociaal isolement, durven geen relaties meer aangaan ... Je kan als kapper een belangrijke rol spelen voor het welzijn van je klanten én het kan een aanzienlijke meerwaarde betekenen voor je service als je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden.”

 

Snel ingrijpen

Het komt er vooral op aan om snel in te grijpen en door te verwijzen naar de juiste persoon. Wie dat is, hangt af van de ernst van het probleem. Laurent Mattiss: “Bij beperkt, tijdelijk haarverlies kan je producten adviseren die het verdere verlies tegengaan of de haargroei terug bevorderen. Bij extremer haarverlies en geïrriteerde of ontstoken huid verwijs je best door naar een dermatoloog of een haarexpert. Dat is een dermatoloog met een specialisatie in haar en haargroeibevordering. Die kan vaststellen wat er precies aan hand is. Je hebt verder ook centra die gespecialiseerd zijn in haartransplantaties.”

 

Nieuwe ontwikkelingen

Een andere optie is doorverwijzen naar de haarwerker. Laurent Mattiss. “De tijd dat die enkel pruiken maakte, is al lang voorbij. Er zijn heel wat nieuwe ontwikkelingen die een antwoord bieden op haaruitval. Haaraanvullingen voelen bijvoorbeeld veel aangenamer aan dan een pruik en zien er natuurlijker uit. Zulke oplossingen hebben een veel positievere impact op de vrijheid van de mensen.”

 

Innovatieve technieken

In de praktijk kunnen haaraanvullingen verschillende vormen aannemen. Laurent Mattiss: “Er kunnen bijv. deeltjes van een pruik toegevoegd worden. Veel haarwerkers passen dit reeds toe. Met Xtra Hair hebben we recent zelf een nieuw procedé ontwikkeld: Fillmaze®. Daarbij knopen we haaraanvullingen tussen de eigen haren. We werken met een ragfijn netje dat we aanbrengen op de plekken waar er te weinig of helemaal geen haar meer is. Het is zo goed als onzichtbaar en het comfort is vergelijkbaar met dat van het eigen haar. We leggen het in de gewenste vorm en het valt heel soepel en naturel. We zijn dan ook niet over een nacht ijs gegaan. Er ging heel wat onderzoek aan vooraf, waaraan ook verschillende wetenschappers meewerkten, voor we tot deze natuurlijke oplossing kwamen.”

 

Vertrouwenspersoon

Een drempel die het doorverwijzen naar bijv. een haarwerker nog vaak in de weg staat, is de angst die sommige kappers hebben om hun klant kwijt te spelen. Die is volgens Laurent Mattiss echter geheel onterecht. “Als kapper ben je een vertrouwenspersoon voor je klant”, zegt hij. “Er is geen enkele reden waarom die nadien niet zou terugkeren. Hoe meer je klant zich ondersteund en geholpen voelt door zijn kapper, hoe groter de kans dat die je dankbaar is. Het is ook niet omdat wij een haaraanvulling maken, dat de persoon in kwestie nadien niet meer naar de kapper hoeft. Je kan als vertrouwenspersoon trouwens ook altijd meegaan naar de haarwerker. Die zal graag uitleg geven over hoe je je klant in de toekomst verder kan helpen met diens haaraanvulling. Ik denk bijv. aan het onderhoud, de plaatsing, kleuringen, snit en nog veel meer.”

Het is vaak helemaal niet nodig om een volledige pruik te dragen. Zelfs een kleine aanvulling kan al wonderen doen.

Laurent Mattiss, Xtra Hair & Fillmaze®

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314