Word nu lid
Sectornieuws

Een positieve kijk op het leven

21 juni 2023

Een positieve kijk op het leven

Kapsalon Chic in Torhout viert dit jaar zijn veertigste verjaardag.

Vanaf het prille begin wordt de succesvolle zaak gerund door Marijke Vanslambrouck, die ondertussen wordt bijgestaan door haar dochter Delfien Denoo. Tien jaar geleden kwam er een tweede vestiging in Roeselare. In die zaak staat Ellen, de zus van Delfien, aan het roer. Ondanks de persoonlijke tegenslagen die ze recent te verwerken kreeg, blijft Delfien een onverbeterlijke optimist.

 

Het eerste wat in het oog springt als je kapsalon Chic in Torhout bezoekt, is de moderne, witte gevel. Delfien Denoo: “Vier jaar geleden verhuisden we naar een nieuwbouwpand. De gevel bestaat eigenlijk uit gestileerde bladen van een schaar, een knipoog naar onze job. Het pand in Roeselare heeft dan weer een heel andere uitstraling: dat is een authentiek herenhuis. Het betreft dus twee concepten die op het eerste gezicht heel verschillend zijn, maar er zijn heel wat raakvlakken. Ik denk bijvoorbeeld aan het interieur. We kozen in beide zaken voor een hedendaagse inrichting. We werken ook met dezelfde merken en delen in grote lijnen dezelfde visie. Zo leggen we uitdrukkelijk de klemtoon op advies, relaxatie en de totaalbelevenis. Het cut&go-principe is minder aan ons besteed. We werken bijvoorbeeld met een vragenlijst waar de klant op voorhand kan aangeven hoeveel tijd ze heeft, welke type ze is, welk budget ze voor ogen heeft … De klant moet zich kunnen ontspannen tijdens het salonbezoek. Ook het interieur draagt daartoe bij. Er is veel plaats en we voorzien aparte ruimtes voor kleuringen, knippen en brushings. We hebben ook een lounge met een gezellige haard en bij mooi weer kunnen de klanten op het terras zitten tijdens de pauzetijd van hun kleuring.”

 

Een divers aanbod

 

Een van de specialisaties van Kapsalon Chic is haarwerken. Dat is de dada van Marijke, de mama van Delfien. “Ze volgde een opleiding waarbij ze ook leerde hoe je bijvoorbeeld omgaat met mensen met haarverlies. Ook voor deze dienst hebben we een aparte ruimte. Mama is zelf getroffen geweest door borstkanker en vanuit die ervaring wou ze anderen helpen die met haaruitval te kampen krijgen. Omdat ze het zelf meemaakte, voelt ze dat beter aan. Zelf ben ik enkele jaren geleden in de zaak gestapt. Mijn specialiteiten zijn vooral nieuwe trends, foilayage en kleurtechnieken. Het kapsalon is verder volledig rolstoeltoegankelijk, met bijvoorbeeld een aangepast toilet en een aangepaste wastafel, en is eveneens gespecialiseerd in hoofdhuidproblemen.”

 

Vastberaden

 

Het leven van Delfien nam een onverwachte wending toen ze in 2021 aan beide benen verlamd raakte. Dat gebeurde heel plotseling, twee dagen na de geboorte van haar jongste dochter. Delfien Denoo: “Na een operatie en een revalidatie van negen maanden ben ik terug naar huis gekomen. Ondertussen volg ik nog altijd drie dagen in de week revalidatie. Ik heb een kunstbeen, dat het me mogelijk maakt om te stappen. Jammer genoeg is dat momenteel kapot. Dat komt wellicht omdat ik het in vergelijking met veel mensen in mijn situatie heel intensief gebruik. Zonder mijn kunstbeen ben ik volledig rolstoelafhankelijk. Ik blijf ook actief als kapster. Het is al mijn hele leven mijn grote droom om kapster te worden en ik ben niet van plan om die nu op te geven. Reeds vanaf dag één na mijn verlamming was ik vastberaden om weer als kapster aan de slag te gaan, ook al geloofden veel zorgverleners daar niet in. Ik werk weliswaar minder dan voorheen, want het is te belastend voor mijn spieren om fulltime te werken. Mijn handen kunnen het tempo aan, maar dat geldt jammer genoeg niet voor mijn hele lichaam. Gelukkig kan ik rekenen op de fantastische steun van het team. Zonder hen zou het niet lukken!”

 

Een positieve mindset

 

De toekomst benadert Delfien van dag tot dag. “Persoonlijke plannen maken is moeilijk, want ik weet niet wat morgen brengt,” zegt ze daarover. “Het liefst zou ik verder doen zoals ik nu bezig ben. Of dat ook zal lukken, is een vraag die ik mezelf zo weinig mogelijk stel. Wat wel vaststaat, is dat ik zo positief mogelijk in het leven blijf staan. Het is niet omdat je een fysieke beperking hebt, dat je leven plots voorbij is. Ook op zakelijk vlak blijf ik ambitieus. Zo willen we naar de toekomst toe nog meer focussen op de behandeling van hoofdhuidproblemen. We hebben daarvoor speciaal een scanner aangekocht. Verder blijven we met ons team inzetten op verdere scholing, bijvoorbeeld op vlak van herenkapsels, highlighttechnieken ...”  

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314