Word nu lid
Sectornieuws

Duaal leren werkt

17 april 2024

Webbanner_1920x1080

In heel Vlaanderen vinden in de week van 22 april tot en met 26 april acties plaats om duaal leren in de kijker te zetten. Met duaal leren combineren lerenden een opleiding in de klas met leren op de werkvloer. Uit de talloze positieve getuigenissen van lerenden, werkgevers en scholen is duidelijk dat duaal leren écht werkt.

 

Dit schooljaar volgen meer dan 4.000 leerlingen een duale opleiding in het secundair onderwijs. Wat opvalt, is dat slechts 4,2% van de duaal lerenden één jaar na het verlaten van de schoolbanken nog werkzoekend is. Dit is lager dan de 5,5% van alle Vlaamse schoolverlaters, zo stelt het Schoolverlatersrapport VDAB. Duaal leren is dus zeer goed afgestemd op de vraag en noden van de arbeidsmarkt, en dat werkt!  

 

Een win-win situatie voor lerenden, ondernemingen en scholen   

Bij duaal leren is er een nauwe samenwerking tussen de school en de leerwerkplek. Lerenden, begeleid door een trajectbegeleider op school en een mentor op de leerwerkplek, ervaren praktijkgericht leren en teamwork. Ze leren initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen en zichzelf evalueren. Ondernemingen versterken hun leercultuur en kunnen duale lerenden direct in dienst nemen. Duaal leren zorgt ervoor dat de competenties van lerenden beter aansluiten bij wat de arbeidsmarkt zoekt. Een echte win-win situatie dus!  

 

Week van Duaal Leren: samen voor meer bekendheid  

Tijdens de 'Week van Duaal Leren' van 22 april tot en met 26 april zetten verschillende betrokken organisaties de voordelen van duaal leren in de kijker. Door deze lokale acties willen we meer lerenden bereiken die hun weg vinden naar een duale opleiding.

 

Febelhair erkent en waardeert de inzet van kappers die investeren in de toekomst van het vak door middel van duaal leren. Meer dan 2000 kappers hebben van Febelhair een speciale bedanking ontvangen, evenals een communicatiepakket waarmee ze kunnen laten zien dat ze geloven in duaal leren.

 

Duaal leren is binnen de kapperssector zeer geliefd, gezien ons beroep wordt gezien als een kwalitatief knelpuntberoep omdat de overgang van school naar arbeidsmarkt niet altijd vanzelfsprekend is. Dankzij duaal leren worden toekomstige kappers opgeleid volgens de behoeften van de arbeidsmarkt, onder begeleiding van ervaren professionals, zodat ze goed voorbereid zijn op hun toekomstige loopbaan. We zijn zeer enthousiast om te zien dat steeds meer kappers duaal leren omarmen als een waardevolle benadering, waarbij ze hun eigen talenten doorgeven aan de volgende generatie kappers.

 

Wij kijken uit naar een week vol inspiratie en samenwerking, waarin duaal leren in de schijnwerpers staat! 

 

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314