Nieuws uit de sector

Zo beleefde Gaetan Chiavarini de herstart na de lockdown


18/09/2020
Zo beleefde Gaetan Chiavarini de herstart na de lockdown  cover photo

Gaetan Chiavarini
GC Barbershop, Nijvel.

 

Hoe reageerde je toen je hoorde dat je mocht heropstarten?

Ik was blij en ongeduldig om de draad weer op te pikken, maar ik was ook bezorgd dat ik bepaalde klanten niet meer zou terugzien. Het gros van de klanten heeft echter op me gewacht en is mij trouw gebleven, maar sommigen hebben hun haar geschoren tijdens de lockdown en besloten hun coronalook te behouden, anderen gingen naar kappers die bleven werken ondanks het verzoek van de regering om alle kapperszaken te sluiten... sommigen waren gewoonweg bang. Maar de verplichting om op afspraak te werken opende ook de deuren voor veel nieuwe klanten! Ik werkte vroeger zonder afspraak waardoor mensen soms 4 uur moesten wachten. Zij kwamen vaak niet terug maar nu lukt het wel. Dankzij het afsprakensysteem ben ik een week van te voren volzet.

Hoe heb je je afspraken beheerd?

Heel gemakkelijk! Dankzij mijn applicatie op sociale netwerken kunnen mijn klanten live boeken en heb ik binnen 30 seconden toegang tot mijn hele afsprakenschema. Hierdoor kan ik mijn werkuren gemakkelijker beheren en de reinigings- en ontsmettingstijd na elke klant integreren om het covid-19-protocol te respecteren. Ik was begonnen in januari, maar het liep niet zo vlot, maar nu gaat het hard! Ik heb nog steeds telefonische afspraken, maar heel weinig, dus ik kan ze heel vlot afhandelen.

 Voelde je je voldoende voorbereid op de heropening?

Ja, de instructies waren duidelijk en nauwkeurig. Coiffure.org liet ons dag na dag weten hoe we het gezondheidsprotocol moesten toepassen, waardoor ik met een gerust gemoed en met kennis van al mijn verplichtingen kon heropenen. Ik heb ook veel gekeken op sociale netwerken om te weten te komen hoe het er in het buitenland aan toe ging. Al met al was het heel gemakkelijk om de deuren te heropenen.

Heb je je salon heringericht?

Ik heb alleen maar desinfecterende gel bij de ingang gezet en ik ben uitgerust met handschoenen, een mondkapje en een face shield om mijn klanten veilig te kunnen ontvangen. Aanvankelijk had ik mondkapjes beschikbaar gesteld, maar na verloop van tijd vond ik het onmisbaar dat de klanten met hun eigen maskers kwamen. Ik was begonnen met wegwerpcapes, maar ik ben gestopt omdat ik het vanuit ecologisch oogpunt niet oké vond. Ik gebruik liever capes voor eenmalig gebruik. Dit betekent dat de cape op de klant wordt gebruikt, verwijderd en onmiddellijk de wasmachine ingaat. Ik doe alles meteen. Zo staat er mij geen berg werk te wachten ’s avonds. Ik heb gewoon mijn behandelingstijd per de klant verhoogd, zonder mijn prijs aan te passen, en heb ik mijn pauzetijden opgegeven. Ik voorzie 5 minuten extra per klant. In 5 minuten is het heel goed mogelijk om te reinigen, te ontsmetten en op te ruimen. Het is gewoon een kwestie van organisatie.

Hoe is je eerste werkdag verlopen?

Een masker dragen is lastig, je hebt het warm, je hebt hoofdpijn, het kost tijd om er aan te wennen. Nu hebben we geluk, want de maskers zijn geëvolueerd, ze sluiten beter aan, je kunt er makkelijker in ademen, er vormt zich minder condensatie. Het is wel moeilijk werken met het face shield, omdat je je werk niet zo goed ziet. Ik heb echt moeten wennen aan die nieuwe manier van werken. Het meest gecompliceerde was echter het opzetten van de nieuwe logistiek voor het salon. Het duurde een paar dagen om een snelle en efficiënte organisatie te vinden om het werk te kunnen doen zonder al te veel tijd te verliezen.

Hoe voelde je jou op het einde van de dag?

Tevreden ondanks de ondervonden moeilijkheden. Ik was gewoon blij om mijn klanten weer te zien.

Hoe hebben je klanten gereageerd?

Gewoon en begripvol. Sommige mensen vergaten hun mondkapje. Ofwel gingen ze terug naar hun auto om het te halen, ofwel kochten ze er een van mij toen ik ze verkocht, ofwel moesten ze mijn salon verlaten.

Hoe heb jij de naleving van de veiligheidsmaatregelen beleefd/ervaren?

Als goede huisvader: verplicht masker voor de klant en voor mijzelf, face shield bij baardverzorging, gel bij de ingang van de salon, ontsmettingsmiddel na elk gebruik van de apparatuur.

Heb je al je klanten tevreden kunnen stellen en hen binnen een redelijke termijn een afspraak kunnen geven?

Helaas, hoewel ik er alles aan heb gedaan om methodisch en in recordtijd te werken, hebben sommigen moeten wachten. Ik werk alleen en ik heb maar twee handen... Ik veranderde niets aan mijn gewoontes en mijn klanten begrepen dat het zowel in hun eigen als in mijn belang was om hen niet tegen elke prijs ertussen te willen nemen.

Waren sommige klanten terughoudend om naar het salon te komen?

Ja, sommigen wel. Eind juni, toen de drukte voorbij was, maakte ik van de gelegenheid gebruik om mijn onlinekalender te openen en alle mensen op te schrijven die ik voor de lockdown had gezien, maar sindsdien niet meer. Ik heb een hele dag uitgetrokken om iedereen te bellen, ik heb ze gerustgesteld en uiteindelijk zijn ze allemaal teruggekomen!

Gebeurt het vaker dat mensen niet komen opdagen sinds de heropening?

Wat de afspraken betreft is de situatie duidelijker omdat ik nu over een online-afsprakenapp beschik. Het moet ook duidelijk zijn dat het niet is omdat je een kapper bent, dat je iemand die boekt en niet komt opdagen, niet kan doen betalen. Zodra de persoon zelf een afspraak maakt, een bevestigingsmail ontvangt en deze valideert, ondertekent hij zijn afspraak, vind ik. Dit betekent dat hij aansprakelijk is voor betaling als hij niet komt. Nu stuur ik een factuur naar de klanten die niet komen opdagen en dat loopt heel goed.

Hoe ben je omgegaan met je vermoeidheid?

Vroeg naar bed!

Hoe zijn de afspraken geëvolueerd naarmate de weken vorderden?

Op hetzelfde ritme, ik ben elke week volzet sinds de heropening.

Zijn er coronawijzigingen die bestendigd werden?

Ja, werken zonder afspraak is nu verleden tijd! Het coronavirus heeft me afgeholpen van het werken zonder afspraak, dat na al die jaren erg vermoeide.

Hoe evolueerde je moraal, je motivatie in de loop van de weken?

Altijd positief, zo ben ik nu eenmaal. Bovendien heb ik een zeer aanwezige klantenkring. Bijna elke dag kreeg ik van klanten telefoontjes en berichten om me te ondersteunen, wat me veel moed gaf tijdens de lockdown.

Hoe voer je de baardverzorging op een veilige manier uit?

Face shield en masker verplicht voor mij. De klant neemt alles af als ik de opdracht geef en zet het masker onmiddellijk weer op als ik klaar ben met de verzorging.

Kreeg je te maken met ‘mislukte coronakapsels’?

En of! Er was de geïmproviseerde YouTube-kapper, de mama, de jongens die de coronachallenge aangingen (full shave). Het nam niet meer tijd in beslag maar het vergde gewoon een andere organisatie. Eerlijk gezegd hebben we die “coronalooks” met een vrolijk en goed humeur opgelost en alles is heel goed verlopen!

Belemmert het dragen van een mondkapje je creativiteit?

Neen, helemaal niet. Het dragen van het masker is vermoeiend vanaf het moment dat je het 2 tot 3 uur draagt. Het is absoluut noodzakelijk om wat frisse lucht te krijgen, het uit te doen en wat afstand te nemen van mensen en een frisse neus te halen.

Heb je of volg je nog opleidingen?

Tijdens de lockdown heb ik veel videotutorials op sociale netwerken bekeken. Ik werkte ook thuis op oefenhoofden en heb geoefend op mijn zoon en vader. Ik denk dat de grootste angst van de kapper was om terug te openen en vast te stellen dat je vaardigheden geleden hebben onder de lockdown.

Heb je tijdens de lockdown advies verleend aan je klanten?

Ik heb een aantal mooie kleine video’s waarin ik hen uitdaagde. Dat was meteen een kans om met hen in contact te blijven. Ik heb ook geprobeerd om ze bewust te maken van het feit dat je mooie dingen kunt doen tijdens de lockdown: je haar laten groeien, je stijl veranderen, je hoofd te scheren, je gezicht te zien met kort haar of zonder haar.

Wat heeft die ervaring jou geleerd?

Hygiëne is de fundamentele basis van onze sector. Je kan niet zonder werken als je houdt van wat je doet. Ik ben een harde werker en dat kan nooit veranderen, het is mijn antidepressivum, mijn bestaansreden.

 

&nsbp;