Nieuws uit de sector

Zo beleefde Alexandre Stamatiadis de herstart na de lockdown


18/09/2020
Zo beleefde Alexandre Stamatiadis de herstart na de lockdown  cover photo

Alexandre Stamatiadis
Geoganic, Hasselt / IFAPME Luik.

 

Hoe heb je gereageerd op de aankondiging dat kapsalons en scholen weer open mochten?

Wanneer de Nationale Veiligheidsraad op 18 mei de heropening van kapsalons en scholen aankondigt, kan ik niet wachten om mijn werk te hervatten en opnieuw kapsels te verzorgen, maar vraag ik mij toch af of ik mijn leven weer kan opnemen zoals vroeger, met al die nieuwe gezondheidsmaatregelen.

Was je ongeduldig en/of angstig?

Ik ben angstig door alles wat ik verneem in het nieuws, maar ook ongeduldig om weer aan de slag te gaan! Ik maak videotutorials om de tijd te doden en mijn vaardigheden op peil te houden! Mijn bazen, Loredana en Thomas, bellen mij op om een virtuele vergadering te houden. Ze leggen me uit dat de activiteit hervat wordt, maar niet zoals we gewoon zijn... Ik krijg ook een e-mail van de school om te zeggen dat de lessen weer van start gaan, maar met zware beperkingen. Ik loop een beetje verloren, ik weet dat ik mijn masker moet dragen en mijn handen moet ontsmetten, maar ik weet niet hoe de anderen zullen reageren.

Hebben je bazen je voldoende voorbereid op de heropening?

Loredana en Thomas hebben alles voorbereid voor mijn collega en mij voordat we terug naar het salon kwamen, zodat we ons op ons gemak zouden voelen en sereen zijn. Alles was doordacht wat betreft comfort en veiligheid. Tijdens onze virtuele vergadering vertelden ze ons dat we alles op alles zullen moeten zetten! We zitten op een boot, zij varen, maar mijn collega en ik moeten hen in een intensief tempo volgen en helpen, zodat we als team, of beter gezegd als familie, uit deze chaos kunnen komen!

Hoe verliep de eerste werkdag en de terugkeer naar school?

De eerste twee dagen van de heropeningsweek ben ik terug op school. Daar loopt iedereen verloren, niemand weet niet wat je wel of niet mag doen. In de klas moeten we een mondkapje dragen. Vier uur rechten volgen in de hitte met dit masker op, ik had niet gedacht dat het zo lastig zou zijn! In het salon start ik dus twee dagen na de anderen. Mijn collega heeft de nieuwe regels al onder de knie. De energie om te werken is er, maar elkaar niet kunnen knuffelen na twee en een halve maand lockdown valt ons zwaar aan het begin van de werkdag.

Hoe verliep het contact met de klanten?

De klanten komen binnen, en voordat ze gedag zeggen, moet ik ze eraan herinneren hun mondkapjes op te zetten en hun handen te ontsmetten. Ik moet hen zeggen dat ze zelf hun jassen moeten uittrekken en aan de kapstok hangen en dat ze zich onmiddellijk naar hun plaats mogen begeven. Het geeft me het gevoel dat ik autoritair overkom. Ik ben zo bang dat ik een stap vergeet of iets verkeerds doe.

Hoe hebben de klanten gereageerd?

De klanten begrijpen het, ze ervaren de situatie zoals wij, we voelen ons een beetje ongerust, maar na twee maanden lockdown zijn ze blij dat ze geholpen kunnen worden! Uit gewoonte vragen velen om een koffie en weigeren valt me zwaar. Ze praten veel over covid-19 en wij proberen als kappers positief te zijn om hen een leuk moment te bezorgen.

Hoe voelde je je aan het eind van de dag?

Veel informatie om op te slaan, veel concentratie om alles te ontsmetten en de klanten zo goed mogelijk te helpen, en niet te vergeten de hitte en het dragen van het masker gedurende 8 lange uren! Aan het eind van de dag was ik erg moe en had ik vreselijke hoofdpijn!

Hoe heb je de naleving van de veiligheidsmaatregelen beleefd/ervaren?

Het kost me een paar uur om mijn weg te vinden in het salon, maar geen borstel, stoel of cape ontsnapt aan mijn ontsmettingsronde! En ik hou mijn masker op, zelfs in de hitte!

Hoe ben je omgegaan met de zware werklast van de eerste paar dagen in het salon?

Er was werk omdat onze arme klanten een mooie uitgroei hadden, maar ik kan niet zeggen dat het onbeheersbaar was. De regel was één klant per kapper; we waren met 4. Dus met 4 klanten tegelijk hadden we genoeg tijd om ze goed te verzorgen! Uiteindelijk kregen ze een exclusieve service!

Hoe ging je om met vermoeidheid?

Zodra ik klaar ben met mijn dag, ga ik naar huis en ga ik slapen, want ik weet dat ik lange dagen voor de boeg heb. Bovendien zijn Thomas en Loredana altijd positief en geven ze me de energie om door te gaan met mijn werk en me vol energie te voelen!

Hoe heb je je examens ervaren?

Ik voelde me klaar! Positief is dat alle examens op oefenhoofden zijn gedaan. We hebben geen modellen moeten zoeken en het voordeel van het werken op oefenhoofden is dat ik het haar al ken en weet hoe ik het moet bewerken! Ik mag toch wel zeggen dat de leerkrachten haartooi er echt voor ons waren terwijl ze ook de sluiting/heropening van hun salons moesten regelen! Tijdens de lockdown hebben mijn leerkrachten me veel geholpen bij de voorbereiding van mijn praktijkexamens aan het einde van het jaar. Sommigen maakten zelfs videotutorials met extra uitleg. Voor de theorielessen was het iets ingewikkelder omdat we de leerstof zonder uitleg moesten verwerken.

Wat heeft die ervaring jou geleerd?

Ik leef mijn leven met 100 per uur tussen wedstrijden, opleidingen, werk en school! Ik zeg vaak tegen mezelf dat het misschien wel ons lot was om wat tijd voor onszelf te nemen en de batterijen op te laden. Het was natuurlijk niet leuk om de hele tijd thuis te blijven en geen vrienden te zien, maar ik heb wel genoten van mijn familie die ik vanwege mijn tijdsschema niet meer zag. Ik heb begrepen dat het leven kort is en dat je moet profiteren van wat je al hebt! Van de lockdown onthoud ik dat we altijd voorzichtig moeten zijn en onszelf moeten beschermen, maar vooral dat we door onszelf te beschermen, de anderen beschermen!

Heb je een balans kunnen vinden tussen werk, school en privéleven?
Ik ben gewend geraakt aan deze manier van leven die uiteindelijk niet meer zo verschrikkelijk is! Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Het masker, de beperkingen, het is niet leuk, maar zo is het nu eenmaal! Mijn leven wordt geleidelijk aan weer normaal, ik zie mijn vriendenkring, ik ga naar mijn werk en geniet elke dag van het leven!

Hoe evolueerde je moraal, je motivatie in de loop van de weken?

Mijn moraal en motivatie zijn alleen maar toegenomen. Ik leerde tijdens de lockdown dat ik bij de volgende Euroskills in Graz in 2021 opnieuw mijn beroep en mijn land zal vertegenwoordigen! Sindsdien train ik twee keer per week om mijn doel te bereiken: een medaille! Dus ik blijf positief en niets kan mijn moraal of mijn energie ondermijnen!

&nsbp;